BPM berekenen voor auto’s, motors en campers: alles wat je moet weten

BPM, oftewel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die je moet betalen bij de aanschaf van een auto, motor of camper in Nederland. Het bedrag is gebaseerd op de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van het voertuig. De hoogte van de BPM kan dus aanzienlijk verschillen per voertuig. Het is daarom belangrijk om de BPM te berekenen voordat je een voertuig aanschaft, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

BPM berekenen voor auto’s

Bij auto’s wordt de BPM berekend op basis van de netto-catalogusprijs van de auto en de CO2-uitstoot. Als de CO2-uitstoot hoger is, betaal je meer BPM. Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen, zoals via de website van de Belastingdienst of met behulp van onze calculator.

BPM berekenen voor motors

Bij motors wordt de BPM berekend op basis van de netto-catalogusprijs, de cilinderinhoud en het gewicht van de motor. Hoe hoger de cilinderinhoud en het gewicht, hoe meer BPM je betaalt. Ook voor motors zijn er verschillende manieren om de BPM te berekenen.

BPM berekenen voor campers

Bij campers wordt de BPM berekend op basis van de netto-catalogusprijs, het bouwjaar en de CO2-uitstoot. Bij campers is het van belang om te weten dat de BPM-berekening anders verloopt wanneer de camper een grijs kenteken heeft of niet. Een camper met een grijs kenteken wordt namelijk gezien als bedrijfsvoertuig en betaalt minder BPM.

BPM taxatierapport

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de BPM te berekenen met behulp van de standaardformule. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een auto of motor die geïmporteerd is vanuit het buitenland of een voertuig dat sterk is gemodificeerd. In dat geval is het mogelijk om een BPM taxatierapport op te laten stellen. Hiermee wordt de waarde van het voertuig bepaald en kan de BPM worden berekend.

Conclusie

Het berekenen van BPM is van groot belang bij de aanschaf van een auto, motor of camper in Nederland. Het bedrag kan aanzienlijk verschillen per voertuig en het is daarom verstandig om de BPM te berekenen voordat je tot aanschaf overgaat. Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen, zoals via de website van de Belastingdienst of met behulp van een online BPM calculator. In de meeste gevallen is het voordelig om een BPM taxatie te laten opstellen. Dit kan bijvoorbeeld door ons bij bpmwaarde.nl